„Żywienie na wagę zdrowia” – to hasło konferencji, którą 16 kwietnia w gmachu Urzędu Miejskiego otwarł prezydent Ryszard Mach. Sympozjum na temat zdrowego żywienia uczniów w szkołach zorganizowała Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna.
W konferencji – obok przedstawicieli zawierciańskiego sanepidu z powiatowym inspektorem sanitarnym dr Wiesławem Olechnowiczem na czele – uczestniczyli nauczyciele oraz pracownicy zawierciańskich szkół i przedszkoli odpowiedzialni za żywienie najmłodszych mieszkańców naszego miasta.
Główną ideą prozdrowotnego projektu jest wspieranie prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży poprzez zdrowe odżywianie i propagowanie aktywnego stylu życia. Natomiast szczegółowym celem przedsięwzięcia jest poprawa jakości żywienia uczniów i przedszkolaków w placówkach oświatowych, a także w ich rodzinnych domach. „Żywienie na wagę zdrowia” – to hasło konferencji, którą 16 kwietnia w gmachu Urzędu Miejskiego otwarł prezydent Ryszard Mach. Sympozjum na temat zdrowego żywienia uczniów w szkołach zorganizowała Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna.
![]() |
Powiat zawierciański - położony w województwie śląskim, zajmuje powierzchnię 1003 km² i liczy 123 tys. mieszkańców, a jego siedzibą jest miasto Zawiercie. Powiat zawierciański został stworzony w 1999 roku. Gminy w powiecie to Poręba, Zawiercie, Łazy, Ogrodzieniec, Pilica, Szczekociny, Irządze, Kroczyce, Włodowice, Żarnowiec. Ziemie powiatu zapraszają miłośników natury, malowniczych krajobrazów i historii zarówno latem, jak i w sezonie zimowym. Od wiosny do jesieni można na tym obszarze uprawiać niezwykle popularną w tych stronach wspinaczkę skałkową. Latem kuszą otwarte kąpieliska, jesienią turystów zapraszają pełne grzybów lasy. Zimą jest możliwość szusowania na stokach narciarskich lub na nartach biegowych. Wszystko to pośród cudownych krajobrazów, tajemniczych kompleksów skalnych i jaskiń. |
Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola